a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us
 

Bergmans Hollywood

Bakgrund

Ingmar Bergman kom första gången till Fårö när han 1960 var runt i Sverige och letade inspelningsplatser för sin nya film som då hade arbetsnamnet ”Tapeten”. Bergman ville spela in filmen på Orkneyöarna men filmbolaget tyckte att det blev för dyrt. Efter att ha letat en hel del utan resultat, får han  tipset att åka till Fårö. Bergman blir genast förtjust i Fårös karga landskap och hittar lämpliga inspelningsplatser för sin film som nu fått namnet ”Såsom i en spegel”. Filmen kommer att bli den första av fem spelfilmer och två dokumentärer som Bergman spelade in helt eller delvis på Fårö.

Filmateljé i Dämba

När filmen och TV-serien ”Scener ur ett äktenskap” skulle spelas in 1973 på Fårö, byggdes en gammal lada i Dämba om till filmateljé. Filmateljén byggdes senare om till Bergmans privata biograf. Men Bergman hade nu också planer på att bygga en större filmateljé på Fårö.  1975 gav han dåvarande stadsarkitekten Per Erik Nilsson i uppdrag att göra ritningar på ett sådant bygge. Men när Bergman året efter blir anklagad för skattefusk och 1976 väljer att lämna landet läggs planerna på en större filmateljé åt sidan. Allt fler unga regissörer hade nu anammat ”Den nya franska filmvågen” och  tog avstånd från idén till att spela in filmer i en studio. Lättare filmutrustning gjorde att inspelningar på plats i ”verkligheten” blev mycket enklare. Behovet av stora filmateljéer hade därmed minskat betydligt när Bergman i början av 80-talet valde att flytta tillbaka till Sverige. Detta kan ha varit en bidragande orsak till att Bergmans planer på att bygga en större filmateljé på Fårö inte blev mer än just planer.[/vc_column_text]

Fårö har varit min trygghet, jag har vilat som i ett moderssköte, utan tanke på att jag nånsin mer i livet skulle stå inför ett uppbrott.

Dokumentären ”Bergmans Hollywood”

Fårö har blivit världsberömt genom Ingmar Bergman och tusentals turister besöker varje sommar den lilla ön i Östersjön. Många vill också följa Bergman i hans fotspår på ön. Dokumentären ”Bergmans Hollywood” tar oss med till dessa platser och visualiserar även dom byggnationer som Bergman lät göra för sina filmer. Programmet är en “roadmovie” som får tittaren att uppleva den sällsamma ön både i från luften och från marken och genom klipp ur Bergmans fem spelfilmer inspelade på Fårö; Såsom i en spegel, Persona, Skammen, En passion samt Scener ur ett äktenskap. Bergmans Hollywood berättar också om hans framtidsdrömmar, om en egen filmateljé på hans gård i Dämba och som på den tiden gjorde att tidningarna började kalla Dämba och Fårö för just “Bergmans Hollywood”. Bergmans kärlek till Fårö och Fåröborna har med all säkerhet betytt väldigt mycket i hans val mellan att bo kvar utomlands efter att han blivit oskyldigt anklagad för skattefusk eller, som han senare gjorde, flytta tillbaka till Sverige.