a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us
 

Kinematografen

KINEMATOGRAFEN

Biografhistoria i sällskap med Ingmar Bergman.

Biografhistoria i sällskap med Ingmar Bergman

År 1975 lät regissören och författaren Ingmar Bergman inreda en gammal lada på Fårö till sin privata biograf.  Vid exakt samma tid satt han där nästan varje dag och såg både sina egna och andras filmer. När jag sommaren 2015 för första gången fick tillfälle att besöka Ingmar Bergmans biograf på Fårö slogs jag av tanken på hur mycket biografen betytt, inte bara för Bergman utan även för miljoner människor runt om i världen under nu snart 120 års tid. Nu för tiden är tekniken digital och utbudet via Internet har även nått biograferna, något som de unga biografbesökarna tar för givet idag.
Så föddes tanken att göra en film om detta magiska rum och dess historia kantad av så många vackra biografer och utvecklingen av tekniken för de rörliga bilderna. Biografens utseende och visningsteknik har genomgått många förändringar i takt med den konkurrens som den fått känna av från exempelvis televisionen.

Idag tävlar stora streamingföretag på Internet med biograferna om att få visa nya filmer även om det fortfarande är TV-serier som dominerar på Internet. Biograferna står alltså fortfarande under hård konkurrens från ett stort medieflöde och det gör att biografägaren även idag måste utveckla och förnya sin verksamhet och det märks inte minst genom alla restauranger och caféer som träder in i och samarbetar med biografrörelsen.

Att se film varje dag verkade vara lika viktigt som att äta och sova för Bergman. Filmen är indelad i olika kapitel som inleds med bland annat bilder från hans biograf och med delar ur Bergmans radioföredrag ”Filmskapandets dilemma” från 1955.